Zeul Purusa, zeul nemuririi

Zeul Purusa este stapanul nemuririi- el este simbolul lumii trecute, a prezentului si al viitorului.

El reprezinta starea latenta dar este si indispensabil pentru energia lumii. El este fiinta primordiala care a determinat nasterea integii vieti, a lumii si a zeilor. El este reprezentat ca fiind un om gigantic care acopera intreg Pamantul.

Este nemuritor si are mii de coapse, picioare, ochi, capete si mii de fete. Purusa este spiritualitatea pura: gura- devine grupul brahmanilor, bratele- nobilii,coapsele- mestesugari, iar ochii- Soarele.Sotia sa este Prakriti- seva plantelor, curajul razboinicilor, violenta furtunilor.

Este asociat cu Brahma, zeul care are patru capete, ordonatorul lumii.

In "Legea lui Manu" gasim urmatorul text: „Aceasta lume este de necunoscut. Atunci Fiinta augusta exista prin ea insasi, dezvoltand acest Univers sub forma elementelor marete si a altora. Desfasurandu-si energia, aceasta  Fiinta pe care numai spiritul o poate percepe, subtila, fara parti distincte, eterna, cuprinzand in sine toate creaturile, a aparut spontan. Din trupul sau a extras toate creaturile si din el insusi a scos Spiritul, inchizand in sine fiinta si nefiinta, iar din Spirit a extras marele principiu, Sufletul.”

Te pasioneaza legendele mitologice, cunosti cateva legende? Trimite-ne o legenda ca sa o publicam pentru a fi citita si cunoscuta de multi elevi.
[contact-form 6 “Legende”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*