Zeus

Dupa nunta Cronos, Zeus nu era multumit, deoarece razbunarea si discordia nu-i dadeau pace. Uranus ii spusese ca va avea aceesi soarta ca si el, de aceea el hotareste sa-si manance copii.Reea a nascut prima data o fata numita Hestia pe care Cronos a inghitit-o. A plans Reea foarte mult vazand acest lucru. Asa a inceput totul. De cate ori Reea nastea un copil, Cronos ie cerea si il inghitea.Nascuse Reea doi fii Hades si Poseidon si trei fiice Hestia, Demetra si Hera si toti au avut aceeasi soarta, au fost inghititi de Cronos.

Reea satula ca Cronos sa-i mai manance copii s-a dus la Gheea sa-i ceara ajutorul. Gheea a trimis-o in Creta intr-o pestera unde sa stea ascunsa pana va naste copilul. A nascut Reea un fiu- al saselea si cel din urma.Reea a lasat copilul la bunica lui si s-a dus acasa a luat o piatra a invelit-o in scutece si i-a dat-o lui Cronos. S-a prefacut ca plange, Cronos a luat piatra si a inghitit-o.

In acea vreme in Creta traia un neam de semizei nascuti de Gheea si care purtau numele de cureti. I-a chemat Gheea pe semizei sa faca galagie la intrarea in pestere pentru ca sa nu se aude pansetele copilului. Nimfele Ida si Adrasteea l-au pus pe Zeus(asa se numea copilul) intr-un culcus din aur si au adus o capra- vestita Amalteea pentru a hrani copilul cu lapte. Ii mai dadeau si o miere facuta doar in stupii de pe Ida.

Capra avea glas omenesc, iar cand a crescut Zeus vorbea cu ea, se lupta cu ea. Intr-o zi luptandu-se cu capra, Zeus care avea putere i-a rupt un corn. Capra i-a daruit cornul si a hotarat ca acesta sa fie tot timpul plin cu fructe. Acest corn poarta denumirea de cornul abundentei.

Te pasioneaza legendele mitologice, cunosti cateva legende? Trimite-ne o legenda ca sa o publicam pentru a fi citita si cunoscuta de multi elevi.
[contact-form 6 “Legende”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*