Baba Dochia

Despre Baba Dochia, ca personaj mitologic romanesc, circula multe legende, care mai de care interesante. Astfel, potrivit calendarului Bizantin, Baba Dochia o celebreaza de 1 Martie pe Sfanta Evdokia – o sfanta martira.

Sfanta Evdokia samarineanca era de fel din cetatea Iliopolei, care se gasea în provincia Libanului, în Frigia. A trait pe vremea împaratiei lui Traian. Mai întâi a dus o viata de desfrâu, atragând la sine pe multi care o îndrageau din pricina chipului ei frumos, in acest mod reusind sa-si adune o avere mare. Mai tarziu auzind despre invataturile lui Hristos s-a pocait, schimbandu-si complet viata. Averea a impartit-o saracilor si s-a retras intr-o manastire, facand multe minuni.

Si in traditia romaneasca, Baba Dochia este legata de un "nou inceput", ca de exemplu venirea primaverii sau inceperea noului an, Astfel, din 1 martie pana in 9 martie, trebuie sa iti alegi "baba", pentru a sti cum va fi noul an. Daca "baba" aleasa este cu soare vei fi cu noroc si veselie, in schimb daca e o "baba" cu ploaie sau innorari, trebuie sa fii mereu pregatit.

Alta legenda spune ca Baba Dochia era cunoscuta ca fiind o soacra rea, dandu-i nurorii sale tot felul de sarcini grele de indeplinit. Odata, cand norei i s-a dat de indeplinit o sarcina foarte grea, aproape chiar imposibila, iata ca Isus (sau Martisor, dupa unii autori) i-a dat o floare miraculoasa cu ajutoul careia, nora si-a putut duce la indeplinire ceea ce i-a dat de facut soacra.

Vazand floarea minunata, Baba Dochia a crezut ca a venit primavara mai devreme, asa ca, s-a lepadat de cele 12 cojoace de iarna si a purces cu oile la munte insa, gerul a ajuns-o din urma, transformand-o intr-o stanca impreuna cu oile sale. Ciobanii spun ca sus, pe Bucegi, una dintre "babe" este chiar Baba Dochia.

Cea mai veche legenda este de pe vremea dacilor. Se spune ca Dochia era chiar fiica marelui Decebal. La fel ca tatal ei, Dochia a luptat cu mare curaj impotriva romanilor.

Odata, s-a imbracat in haine romane, a patruns in tabara imparatului Traian si a provocat multa panica. Ostasii romani au inceput sa lupte intre ei, asa de mare era spaima. Din aceasta cauza, imparatul Traian a trait o mare spaima si a urmarit-o pe Dochia prin munti.

Dochia era singura, iar romanii cata frunza si iarba. Legenda spune ca Dochia, ajunsa pe un munte inalt (se pare pe Bucegi), s-a asezat in genunchi si l-a rugat pe Zamolxis – regele dacilor, sa o transforme in stanca decat sa a junga in mainile romanilor.

Legenda continua si in zilele de azi…daca stanca este alba, atunci ciobanii vor avea parte de o zi insorita, iar daca este cenusie, vor veni ploi si furtuni.

Legenda transmisa de Miruna M. clasa a VI-a, Mangalia

Te pasioneaza legendele mitologice, cunosti cateva legende? Trimite-ne o legenda ca sa o publicam pentru a fi citita si cunoscuta de multi elevi.
[contact-form 6 “Legende”]

(1 votes, average: 5.00 out of 5)

Leave a Reply

*